Ordblindevenlig undervisning i klassen
- dansk, engelsk og biologi
Herunder kan du finde og se film, der viser ordblindevenlig undervisning fra dansk 4. kl., engelsk 6. kl. og biologi 7. kl. Undervisningen er ordblindevenlig, når den understøtter elever med ordblindhed, så de får deltagelsesmuligheder og kan være med i undervisningen på lige vilkår med deres klassekammerater.
Filmene viser, hvordan undervisningen er forberedt og stilladseret, så eleverne har mulighed for at anvende deres læse- og skriveteknologi, som både de og lærerne kender til. Eleverne i filmene er trygge og motiverede, og de bliver lyttet til og opmuntret. Lærerne arbejder ud fra en erkendelse af, at det er hårdt arbejde at være ordblind, men meget lettere når man er tænkt ind i undervisningen. Elever med ordblindhed har derfor krav på ekstra omtanke fra læreren.
I dette filmprojekt er fokus på, hvad lærerne kan gøre i deres undervisning i praksis. Men det er hele organisationen, der skal løfte opgaven med ordblindevenlig undervisning. Det er ikke den enkelte lærers ansvar alene. Skolens ledelse og kommunen er ansvarlige for den overordnede økonomi til og organisering af indsatsen omkring elever med ordblindhed. Det er blandt andet afgørende med en vedvarende indsats rettet mod at både lærer og elever modtager undervisning i læse- og skriveteknologi.
Filmene viser lærerens arbejde med at skabe en undervisning, hvor eleverne kan bruge deres læse- og skriveteknologi med udbytte. Elever med ordblindhed har samtidig brug for særlig tilrettelagt undervisning, der fremmer deres selvstændige afkodnings- og stavefærdighed. Denne undervisning berøres ikke i dette filmprojekt, men er et afgørende element i den samlede indsats omkring elever med ordblindhed.
De tre film
Ordblindevenlig undervisning i dansk 4. klasse
For ordblinde er udfordringen at lære at læse og skrive. Man har svært ved at lære sig bogstaverne og deres lyde. Man læser langsomt og er ikke god til at stave. Denne film viser ordblindevenlig danskundervisning, hvor eleverne kan deltage på lige fod med andre. Stilladsering er et vigtigt greb. Læse- og skriveteknologier en forudsætning. Eleverne i filmen læser, de øver diktat og de skriver en personkarakteristik og får lavet en opgave som deres klassekammerater. De får en succesoplevelse ved at deltage i undervisningen. Det handler om at fastholde lysten til at lære, også når det er svært.
Ordblindevenlig undervisning i biologi 7. klasse.
Ordblindevenlig undervisning er også en god undervisning for andre. Læreren stilladserer og har allerede i forberedelsen lagt plan for, hvordan elever med ordblindhed kan deltage på lige fod i dagens aktiviteter. Eleverne i filmen tager noter fra tavlen, læser en tekst og skriver egne noter, laver en planche, deltager i gruppearbejde og fremlæggelse. Se, hvordan elever med ordblindhed deltager i undervisningen på lige fod med de andre.
Ordblindevenlig undervisning i engelsk 6. klasse.
Vi ved, at det at lære et nyt sprog for mange elever med ordblindhed kan være svært. Engelsk kan være særligt udfordrende, da der er mange komplekse bogstav-lyd-forbindelser og uforudsigelige stavemåder. Elever, der er usikre i dansk skriftsprog, vil også have sværere ved at forstå et andet skriftsprog, og derfor er det at lære et fremmedsprog ofte en særlig udfordring for ordblinde elever. Vi ser eksemplarisk undervisning, hvor ordblindhed indgår i planlægningen af undervisningen og alt er OCR-behandlet og ligger digitalt. Også ordblinde elever kan derfor deltage ligeværdigt, hvilket de har krav på.
Filmene er produceret i samarbejde med:
Julie Fredsø-Rauer, Center for Skole og Læring, Absalon
Stine Fuglsang, Center for Skole og Læring, Absalon
Produceret med støtte fra Børne- og Undervisningsministeriets udlodningsmidler
Tilrettelægger Marianne Rasmussen
Produceret af Filmkompagniet
Film1 af 3. Ordblindevenlig undervisning i klassen - dansk 4. kl.
Film 3 af 3. Ordblindeundervisning i klassen - biologi 7. kl.
Film 2 af 3. Ordblindevenlig undervisning i klassen - dansk 6. kl.